Reklama
 
Blog | Petr Staněk

Město Liberec- vzor národa?

Oči nejen sportovních fanoušků byly v minulých dnech zaměřeny k místu konání mistroství světa v klasickém lyžování. Liberec ukázal, že na pořádání podobného podniku má potenciál. Ovšem nebylo to jenom o sportu a o schopnostech města připravit podmínky pro závod. Pořádat podobnou akci je zároveň ocenění města a vyzdvižení jeho všeobecných kvalit. Dostál Liberec i této podmínce? Je skutečně tím městem, které by mělo být vzorem pro ostatní?

Je veřejným tajemstvím propojení liberecké radnice a některých významných firem v regionu, toto propojení se projevuje v nejrůznějších směrech od přidělování veřejných zakázek až po personální splynutí soukromého a veřejného sektoru. Až příliš velké množství zastupitelů města prošlo před kariérou politickou stavebními podniky profitujícími ze stavebního boomu, který město zažívá.

S tím souvisí i současný stav města, ne všechno se stihlo připravit a uklidit na tak významnou akci. Liberec zažívá stavbu několika obchodních center. Hned uprostřed města vzniká nové Tesco, které znamená zánik obchodního domu Ještěd od architekta Hubáčka, o který se do poslední chvíle bojovalo na zápis do seznamu památek. Tento boj byl marný, a tak v současnosti návštěvník Liberce může vidět, jak takový dům vypadá bez obkladu a napůl rozebrán. Částečně jej pokrývá transparent ujišťující návštěvníky, že provoz domu nebyl přerušen. Myslím, že lépe k pochopení pro zahraniční návštěvníky by bylo zdělení, že se zde natáčí film o horších časech. Mezi další prostory pro natáčení takového filmu patří i místo bývalé textilany, kdysi průmyslová ozdoba města ustoupila dalšímu obchodnímu centru, nicméně průtahy celého projektu zapříčinily, že dnes celý prostor připomíná měsíční krajinu a pomalu zarůstá. O něco novější je poté kráter vzniklý pro obchodní centrum v Liberci- Na Perštýně, kousek od centra. To vše tedy uvidí návštěvník města Liberce. Jedná se jistě o záležitost investorů, ale jelikož přípravy pro mistroství probíhají již několik let, mohlo město zajistit alespoň u Tesca lepší načasování. To, jak se návštěvníkům líbilo nebo nelíbilo město, může ovlivnit, zda se sem budou v budoucnosti vracet a zda se peníze investované do mistroství někdy vrátí.

K plusům mistroství patřila doprava, posílení linek tramvají a zřízení speciálních autobusů to vše zdarma a navíc zdarma celá městská hromadná doprava včetně nejzapadlejších částí města, to byl fakt, který usnadnil pohyb po městě nejen cizincům. Škoda, že se v podobném duchu nepostupovalo při stanovení cen vstupenek, které mohly být o třídu levnější. Divácká kulisa by jistě byla mnohem živější. Zároveň při výběru doprovodného programu se mohlo postupovat s větším citem. Bylo poznat, že tato stránka věci nebyla ustředním tématem pořadatelů. Skuhrání stánkářů nad malým počtem lidí ve městě nebylo na místě, dobrý obchodník si zákazníky našel.

Reklama

Celkově lze říci, že mistroství dopadlo nad očekávání dobře, k čemuž nemalou mírou přispělo příznivé počasí a především dostatek sněhu, na němž záviselo vše ostatní. Vše nebylo bez chyb, pořadatelé měli lépe vyhodnotit finanční stránku a mělo se předejít byť i jen podezření o nezákonných machinacích. Ale nebyli bychom v Čechách, kdyby k tomu nedošlo. Každopádně jsme ukázali, že takhle velké mistroství uspořádat umíme a jestli dostaneme v budoucích letech příležitost k opakování, jistě se nám povede ještě lépe.